Vispārējs

Interesanti fakti par čūsku

Interesanti fakti par čūsku

Mīlēta, cienīta un baidīta čūska ir satriecoša būtne. Šeit ir daži interesanti fakti par šiem slaidajiem slīdēšanas rāpuļiem.

  • Čūskas ir vairāk saistītas ar ķirzakām nekā ar citiem rāpuļiem, un tās, iespējams, ir izveidojušās no vienas ķirzakas grupas. Interesanti, ka viņi, iespējams, nav attīstījušies no kāju ķirzakas grupas.
  • Senajā Grieķijā slimi un ievainoti meklēja dziedināšanas un zāļu dieva Asklepios palīdzību. Viņi paņēma upuri templim un gaidīja, kad sapņos pie viņiem nāks dievs vai sūtīs svētos kalpus - čūskas. Senie raksti vēsta par čūsku dziedināšanu ar mēles pieskārienu. Attiecīgā čūska bija Aesculapian čūska. Romieši izvēlējās šo čūsku ievest savos tempļos, nevis ievest grieķu dziedniekus. Čūska šodien ir daļa no ārstu un veterinārārstu simbola (čūska ir ietīta ap Asklepios personālu), sasaistot čūskas ar dziedināšanas un medicīnas prakses gadu tūkstošiem.
  • Hognosed čūska (Heterodon sp.), zāles čūska un spļaujošā kobra var izraisīt nāvi, ieslīdot mugurā, kad draud. Viņi atver muti, ļauj mēles iemalkot un var iztukšot no anālajiem dziedzeriem nepatīkamu smaku, padarot tos ļoti neļaunīgus jebkuram potenciālajam plēsējam.
  • Daudzām čūskām, piemēram, viperiem, boasiem un pitoniem, uz galvas ir temperatūras jutības orgāni. Šīs karstuma bedres ir jutīgas pret temperatūras izmaiņām tikai 0,002 grādos pēc Celsija un efektīvi ļauj čūskai orientēties un medīt tumsā.
  • Čūskām var būt vairāk nekā 300 ribu pāri.
  • Čūskas pirms novietnes kļūst “zilas”. Šīs necaurspīdīgās ādas izmaiņas faktiski ir saistītas ar limfas veida šķidruma slāņa klātbūtni starp veco un jauno ādu pirms vecās ādas nojumes.
  • Ir daudz ziņojumu par garākajiem, smagākajiem un vecākajiem rāpuļiem. Daudzi nevar tikt pārbaudīti. Tika sacīts, ka pitons, kurš nošauts 1912. gadā Indonēzijā, bija 32 pēdas 9 1/2 collas garš. Viens Birmas pitons svēra vairāk nekā 400 mārciņas. Lai arī reti, kamēr vien notiek milzu pitoni, zaļā anakonda ir smagāka čūska. Tiek teikts, ka sers Percy Fawcett 1907. gadā Brazīlijā ir nogalinājis anakondu, kuras izmērs bija 62 pēdas. Kopš pagājušā gadsimta sākuma Ņujorkas Zooloģijas biedrība ir piedāvājusi atlīdzību USD 50 000 apmērā par dzīvas čūskas, kuras garums pārsniedz 30 pēdas, sagūstīšanu. Vecākā reģistrētā čūska ir boa sašaurinātājs vārdā Popeye, kurš nomira 1977. gadā 40 gadu, 3 mēnešu un 14 dienu vecumā.
  • Vismazākā čūska var būt Martinikas diega čūska (Leptotyphlops bilineatus), kas neaudzē lielāku par 4 1/4 collām.
  • Lai arī čūskas iekšējie orgāni ir atšķirīgi, tām principā ir tādas pašas funkcijas kā zīdītājam. Atšķirība slēpjas to izkārtojumā. Tos ievieto viens pēc otra, lai ietilptu caurulēm līdzīgajā korpusā. Visām čūskām ir labā plauša un ar to saistītie gaisa maisiņi, kas lielāko daļu ceļa ved uz ventilācijas atveri. Lielākajai daļai sugu kreisā plauša ir ievērojami īsāka vai pat trūkst.
  • Glottis, kas ir ieeja trahejā (elpošanas caurulē), var pārvietoties uz katru pusi, lai čūska varētu norīt laupījumu. Šī ir caurule, kuru redzat, kad skatāties uz čūskas mutes grīdu. Skrimšļi ap mēģenes atveri tiek aizvērti, lai novērstu pārtikas nonākšanu elpošanas traktā, un daudzās čūskās rada klasisko “svilpt”.
  • Čūskas sirds var slīdēt no 1 līdz 1 1/2 reizes garumā no tās normālā stāvokļa, lai varētu norīt laupījumu. Tas notiek sirds apņemtā perikarda maisa relatīvās mobilitātes dēļ.
  • Indes dziedzeri ir attīstījušies patstāvīgi vairākās sugās. Indes ir ļoti sarežģītas vielas, kas var sastāvēt no duci vai vairāk toksisku sastāvdaļu. Tajos var ietilpt sirdij, nerviem un DNS indīgas vielas, kā arī fermenti, kas noārda dabisko audu barjeras, ļaujot indēm izplatīties organismā.
  • Spļaujošās kobras var ievadīt inde savos kodumos, bet arī spiediena ietekmē var izspiest indus caur sīkiem kanāliem to aizbāžņos. Paceļot ķermeņa priekšējo pusi, čūska var vērst indi pret mērķa acīm un gļotādām, kas atrodas 3 pēdu attālumā.
  • Čūskām ir divas zobu rindas augšējā žoklī, viena rinda apakšējā žoklī. Zobi, ieskaitot ķegļus, vairumā gadījumu tiek aizstāti visā dzīves laikā.
  • Kad mēle atrodas mutē, tā atrodas apvalkā zem glottis ar galu, kas pieskaras vomeronasal vai Jacobsen orgānam. Tas ir ožas orgāns, tāpēc, kad jūsu čūska izsit mēli, patiesībā viņš “garšo” vai smaržo gaisu. Dakšveida dizains ļauj čūskai noteikt, kurā pusē smarža ir visspēcīgākā, un tādējādi noteikt viņa laupījumu pat tumsā.
  • Brahminy aklā čūska ir visas mātītes. Kad tie ir nobrieduši, viņi dēj auglīgas olas, un jaunie ir mātes kloni. Lai arī šī dzimtā ir Āzija, šī čūska tagad ir sastopama siltās valstīs visā pasaulē.
  • Emerald tree boa piedzimst sarkanā vai dzeltenā krāsā, un apmēram pēc gada tā mainās uz zaļu.
  • Klaburčūskas grabulis sastāv no sešiem līdz 10 zvīņu slāņiem, kuri neizdalās un neizdala šo atšķirīgo skaņu, kad aste tiek sakrata kā brīdinājums. Galu galā pagarinās grabulis, jo vecāki segmenti būs novājējušies.
  • Calabar zemes boa aste ir neass, cilindriska, un tās apakšpusē ir baltas zvīņas, un tā kopumā izskatās ļoti līdzīga galvai. Kad briesmas draud, čūska iekļūst bumbiņā, slēpj galvu, atstājot mazāk ievainojamo asti pakļautu mulsinošiem plēsējiem.
  • Parastais olu ēdājs (Dasypeltis scabra) ir ļoti specializēta čūska. Lai arī tas nav indīgs, marķējumi ir pietiekami līdzīgi nāvējošās kobras vai vipera marķējumiem, par kuriem potenciālais plēsējs pirms uzbrukšanas divreiz padomās. Olu ēdājs var arī paplašināt žokļus, lai imitētu lielāku indīgo galvu. Lai patērētu olu, žokļi var izplesties līdz četras vai piecas reizes lielākai par olu. Tiklīdz olu piesūcina, olu caurdurt ar diviem specializētiem skriemeļiem. Citi mugurkaula modificētie kauli to stabilizē, novērš tā izslīdēšanu no mutes vai tālāk čūskā. Vēl viens unikālu skriemeļu komplekts sasmalcina olu. Tiklīdz tā saturs ir iztukšots, apvalks tiek atjaunots.
  • Melnā mamba (Dendroaspis polilepsis) ir brūna, pelēka vai olīvu, bet nekad nav melna. Tā ir īpaši bīstama čūska ar kodumu, kas nogalina 95 līdz 100 procentus upuru. Melnā mamba var būt arī ātrākā čūska, sasniedzot ātrumu 10 līdz 12 jūdzes stundā. Pie citām īpaši bīstamām čūskām pieder parastais kraits, Rasela odze (abas Āzijas čūskas) un taipāns (Austrālijas). Septiņas no 10 nāvējošākajām čūskām dzīvo Austrālijā.
  • Čūskas pārvietojas, atslābinot un savelkot muskuļus gar ķermeni. Sānvējš ir specializēts kustības veids, kas ļauj čūskai ceļot ar ātrumu un ar salīdzinoši nelielu enerģijas patēriņu pa vaļējām tuksneša smiltīm. Čūska paceļ sava ķermeņa cilpu no virsmas, izmantojot galvu un asti. Cilpa tiek pārvietota uz sāniem un pēc tam atpakaļ uz zemi. Tādējādi tiek izveidotas tipiskas nesaistītu paralēlu celiņu sērijas.
  • Sapārotās spīļveidīgās struktūras, kas redzamas abpus čūskas ventilācijas atverei, piemēram, lodei vai karaliskajam pitonam, faktiski ir kāju paliekas dzīvniekiem, no kuriem ir attīstījušās mūsdienu sugas.
  • Skatīties video: Esi sveicināts, Latvijas čūsku karali! (Oktobris 2020).